• Última modificación de la entrada:24/04/2022
  • Tiempo de lectura:17 minutos de lectura
4.7
(3)

Sant Jordi és, sens dubte, la celebració més entranyable i carismàtica de Catalunya. Però no només ho celebrem nosaltres, i és que la bellesa i la màgia que se’n desprenen ha traspassat fronteres. Fins i tot, l’Institut Ramón Lllull ha promogut la celebració a d’altres països, creant una campanya on es recullen totes les activitats que es duen a terme fóra del país: #BooksAndRoses.

Ja tenim els rànkings definitius! Descobreix els més venuts aquest Sant Jordi 2022 en català i en castellà.

La tradició de regalar llibres en aquesta data coincideix amb l’efemèride de la declaració del Dia Mundial del Llibre declarat per la UNESCO al 1995, si bé és veritat que la nostra tradició es més antiga. Concretament, neix a proposta del Gremi de Llibres al 1929 per promocionar la venta de llibres, a instàncies del escriptor valencià Vicent Clavel.

Pel que fa a la costum de regalar roses, en coneixem dues versions diferents sobre els seus orígens. D’una banda, és fruit de la Llegenda de Sant Jordi, història de prínceps, dracs i princeses, on les roses simbolitzen la sang del drac abatut pel cavaller que salva a la princesa. Tanmateix, els historiadors fixen la tradició en l’antiga Fira de les roses organitzada el dia de Sant Jordi al Palau de la Generalitat, allà pel segle XV.

Més enllà d’origen i tradició, avui per avui la festivitat simbolitza la diada de l’amor i la festa de la cultura.

El retrobament entre els escriptors i el seu públic és també una de les fites més destacables de la jornada, on les llibreries s’afanyen per comptar amb la col·laboració dels autors per firmar els exemplars que es venen.

Us deixem una llista de llibres per a Sant Jordi 2022 que pensem que us poden agradar.14 llibres per a regalar aquest Sant Jordi 2022: les nostres recomanacions

1. La Vall de la Llum – Toni Cruanyes

Oferta
La Vall de la Llum: Premi Josep Pla 2022
«Aquest llibre recorda la vida del meu avi, que és la història d’un temps, d’un país. És un homenatge a una generació sencera d’homes i dones que van sobreviure a una guerra quan eren nens i que ara han hagut de fer front a la pandèmia des de la residència...

No coneixíem aquesta faceta del periodista i presentador del Telenotícies de TV3 i ens ha sorprès agradablement la descoberta. Cal dir, però, que no es la seva primera incursió al món de la literatura, ja que compte, entre d’altres, amb títols com Un dels nostresUn antídot contra l’extrema dreta (Premi Joan Fuster d’Assaig 2012), i El llarg adéu de Pinochet. El llibre que ressenyem ha obtingut el Premi Josep Pla aquest any 2022.

Es una obra biogràfica on l’autor rendeix homenatge al seu avi, en particular, i a tota una generació, en general. A partir de les vivències familiars, recrea la història d’aquells que van viure la guerra quan eren petits, han viscut els canvis i les crisis del  S.XX i molts han acabat vençuts per una terrible e inesperada pandèmia.

Una obra escrita amb rigor i sinceritat, que ens toca molt de prop i que recull fets que formen part de la memòria col·lectiva, la qual no podia faltar a la nostra selecció de llibres per aquest Sant Jordi 2022.


2. Misteri a Deià – Xavier Moret

Oferta
Misteri a Deià, Xavier Moret
Al poble mallorquí de Deià, cèlebre refugi d’artistes a la Serra de Tramuntana, desapareix un poeta ucraïnès que vivia en un modest habitatge, en un penya-segat vora el mar. El detectiu alternatiu Max Riera es posa en marxa per mirar de seguir el seu rastre...

Especialista en literatura de viatges, aquest cop l’autor ens ofereix un binomi molt atractiu: una novel·la policíaca ambientada en una Mallorca descrita amb la passió dels seus relats de viatges.

El plaer, doncs, és doble ja que a la trama detectivesca que durà a terme el protagonista Max Riera, assenyalat com “detectiu alternatiu”, vell conegut d’altres novel·les de Moret (com Zanzíbar pot esperarL’home que adorava la Janis Joplin), se li afegeix la curada ambientació en els impressionants paratges de l’illa.


3. La farmacèutica – Carles Porta

Oferta
La farmacèutica: 492 dies segrestada
El 20 de novembre de 1992 va ser segrestada Maria Àngels Feliu Bassols, farmacèutica d'Olot. Aquella dona, mare de tres fills, va passar setze mesos sota terra, enterrada viva en un forat de la mida d'un armari. Va compartir captiveri amb...

L’obra està basada en el que ha estat qualificat com el segrest més llarg de la història. La narració segueix el mateix criteri de la aclamada sèrie de TV3 Crims, narrada pel mateix Carles Porta.

Es tracta del que es coneix com true crim, una història basada en fets reals que va commoure la societat catalana. El segrest de la farmacèutica M. Ángels Feliu, com ja vàrem comentar, va trigar 492 dies en ser resolt a causa dels errors en la investigació. Durant tot aquest temps, la víctima va romandre tancada en un zulo on ni tan sols podia estar dreta.

Tot i tractar-se d’un cas real, molt conegut, l’interés del relat no decau en cap moment, a causa dels girs i els entrebancs que vàren anar sortint, fins acabar amb l’anàlisi de les conseqüències que s’allargà també en el temps. 


4. Joana E. – Maria Antonia Oliver

Joana E., Maria Antonia Oliver
Joana E. és la història que va voler escriure Maria-Antònia Oliver després de conèixer na Joana. Com també va voler que fos en veu de na Joana, i no de qui escrivia, que ens fos contada; amb el seu propi llenguatge, la seva manera d'explicar-se...

El 10 de febrer d’aquest any 2022 ens ha deixat aquesta autora i és per això que recuperem la que, al nostre parer, és la millor de les seves novel·les, com un sentit homenatge ben merescut. L’any 2016 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Joana E. va ser guardonada amb el Premi Prudenci Bertrana el 1991.

Narrada en primera persona, és la vida i els records de na Joana, a qui l’escriptora va conèixer i en fer recull del que van parlar, decideix escriure la novel·la. Alhora que ens explica les vivències de la protagonista, l’obra és un retrat fidel de la societat burgesa de l’època i dels prejudicis i les desigualtats que patien les dones.

Avui en dia, amb els fets que conformen la vida de la protagonista i la recreació de l’ambient de tota una època, se’n podria fer tota una sèrie de diversos capítols, donada la riquesa dels escenaris descrits, la variació de personatges i la quantitat d’esdeveniments recreats.


5. Paraules d’Arcadi – Arcadi Oliveres

Oferta
Paraules d'Arcadi: Què hem après del món i com podem actuar
«AQUESTA PANDÈMIA ÉS UN AVÍS DEL PLANETA PERQUÈ CANVIEM EL NOSTRE MODEL ECONÒMIC: HEM DE VIURE AMB MENYS.» Que es produeixi una pandèmia global o que en ple segle XXI haguem de cridar «llibertat presos polítics» no són...

És la darrera obra de l’autor, que ens va deixar el passat 21 d’abril del 2021, i que recull una síntesi del pensament d’aquest eminent humanista. Qui fou President de la Fundació Universitat Internacional de la Pau i President de Justícia i Pau, defensa la necessitat de canvi davant els darrers esdeveniments (pandèmia, canvi climàtic, crisi de la monarquia, etc.).

Mitjançant l’anàlisi de conceptes com capitalisme, democràcia, llibertat, pacifisme, crisis migratòries… Ens condueix a la seva idea d’una societat més justa. Però malgrat els problemes que denuncia, sempre trobem un rerefons optimista i un missatge esperançador.


6. Quan s’esborren les paraules – Rafel Nadal

Oferta
Quan s’esborren les paraules, Rafel Nadal
Deu anys després de la publicació de Quan érem feliços, Rafel Nadal torna a posar la seva mirada literària sobre la memòria, el pas del temps i les noves generacions en aquest llibre íntim i delicat amb el qual tanca la saga familiar més...

Amb aquesta novel·la, Nadal tanca la saga familiar que inicià amb l’obra Quan en dèiem xampany i que segueix amb l’obra guanyadora del Premi Josep Pla l’any 2012 Quan érem feliços. És un retrat intimista inspirat en la seva pròpia família, que combina records, esdeveniments reals i ficció. Es un relat emotiu, on la nostàlgia i la reflexió acompanyen una història captivadora pel seu realisme. El mateix autor ens explica com es planteja l’obra en aquesta entrevista i, segons la nostra opinió, és un molt bon llibre per a regalar aquest Sant Jordi 2022.


7. L’aigua que vols – Victor García Tur

Oferta
L’aigua que vols - Victor García Tur
La Marie Tremblaypierre aprofita la bonança de l'estiu quebequès per organitzar una trobada familiar a l'antic xalet de vacances. L'excusa de celebrar el setanta-sisè aniversari és forçada, però les filles i el fill no s'hi capfiquen: rememorar els banys...

Obra guardonada amb el Premi Sant Jordi 2020. La trobada familiar al xalet de vacances que promou la Marie per celebrar el seu aniversari (en fa 76 ja), provocarà un terratrèmol inesperat entre els membres del clan.

L’evocació de records d’infantesa i la sortida a la llum de coses que no es van dir sacseja els reunits, els quatre germans i les respectives famílies. Personatges complexos, curosament dibuixats, i inserits en un escenari original: un idíl·lic paratge de Quèbec.

Una novel·la clàssica però que utilitza uns recursos qualificats com a “experimentals” per la crítica que no resulten un inconvenient per una lectura amena.


8. Estava preparat per a tot menys per a tu – Albert Espinosa

Oferta
Estava preparat per a tot menys per a tu – Albert Espinosa
En aquesta vida, el que és important no ho ensenyen, però un cop ho has après, ja no ho oblides. Sempre he cregut que les paraules són importants per sanar-te. En aquest llibre he mirat de dipositar tota la meva experiència...

És la darrera obra que ens presenta l’autor de la sèrie d’èxit internacional de TV3 Polseres vermelles. Després d’haver patit un càncer, Espinosa iniciarà les col·laboracions en el cinema i la televisió on reflectirà la seva experiència amb la malaltia i les lliçons de vida que n’ha obtingut.

També iniciarà la carrera literària al 2008 amb l’obra El món groc, que en paraules del propi autor, “és un món fantàstic que vull compartir amb tu, és el món dels descobriments que vaig fer durant els deu anys que vaig estar malalt de càncer”.

I aquesta obra que ara ens presenta és un altre capítol d’aquest món i de les persones que hi habiten, “els grocs”, o com ell ens explica: “el nou esglaó de l’amistat, les persones que no són ni els amants ni els amics, aquella gent que s’encreua a la teva vida i que amb una sola conversa pot arribar a fer-la canviar”.


9. La conjura d’Herat – Jordi Sierra i Fabra

Oferta
La conjura d’Herat, Jordi Sierra i Fabra
Mentre investiga la implicació d'un laboratori farmacèutic en la mort d'un jove, la Magda Ventura rep una noticia inquietant: la soldat que va sobreviure amb ella a l'atemptat talibà d'Herat ha assassinat un dels oficials que era llavors...

Un altre llibre per a regalar aquest Sant Jordi que no podia faltar a la nostra llista. Ja coneixíem a la protagonista, la Magda Ventura, de l’anterior novel·la de Sierra La conspiració del coltán. En aquesta, la periodista d’investigació s’enfronta a un complot internacional relacionat amb la prostitució de luxe.

Aquest cop, però, ella mateixa es veurà implicada en la trama. Mitjançant una persona que va sobreviure juntament amb ella en un atemptat talibán, la Magda es veurà implicada en la investigació d’una de les xarxes de tràfic de drogues més poderoses del món.

Una trama molt entretinguda que navega entre el gènere policíac i el de les novel·les d’espionatge, que de ben segur ens deixarà amb ganes de més episodis.


10. Nosaltres, després – Sílvia Soler

Nosaltres, després. Sílvia Soler
Nosaltres, després és una novel·la sobre el pas del temps, l'amor i els daltabaixos que cada vida comporta. Hi trobem quatre personatges principals, dos homes i dues dones, que coneixem quan són joves, quan la vida està pràcticament...

Com ja ens té acostumats, l’autora ens ofereix una obra que va sobre la família, les relacions entre germans, un món quotidià i molt proper que ens atrau i ens commou alhora amb la seva proximitat, amb la dissecció d’unes emocions que ens són ben conegudes.

Aquesta novel·la, a més a més, té un significat especial per la pròpia autora. I és que la va escriure mentre es recuperava d’un càncer, i que per aquest motiu destil·la una sensibilitat especial. Ens explica la peripècia vital de la Rita i la Marta, des que eren joves fins el moment actual. Ens diu l’autora que és una reflexió sobre el perdó i la reconciliació.

Amb la mateixa mirada lúcida i tendra amb que ens presentà obres com Petons de diumenge, Els vells amics, L’estiu que comença, entre d’altres, podem gaudir aquest cop de la darrera obra de Sílvia Soler.


11. La dona de la seva vida – Xavier Bosch

La dona de la seva vida, Xavier Bosch
El Joel, el Raimon i la Victòria són els germans Estrada. Malgrat que cadascun viu en una punta de món, es mantenen molt units. Una investigació periodística, però, ho posa tot en risc...

Ja hem comentat diverses obres d’aquest autor de qui seguim les novetats puntualment. En aquesta ocasió, hem triat el que ha estat el llibre més venut del Sant Jordi 2021 i que mereix estar en aquesta primera posició.

La trama es centra en la vida dels germans Estrada i la seva família i el terratrèmol que suposa el descobriment d’un secret de família silenciat durant anys i que trasbalsarà la vida dels seus membres.

Com a rerefons de la ficció, Bosch utilitza la investigació sobre un cas real: el de la sostracció de nadons tornà a sortir a la llum amb motiu de la mort d’un dels implicats. Si vols saber-ne més, et convidem a llegir la nostra opinió sobre La dona de la seva vida més en detall.


12. La casa de foc – Francesc Serés

La casa de foc: II Premi Proa de novel·la
Una nit d'hivern, un home arriba al Sallent de Santa Pau. Ben aviat, el nouvingut rep l'encàrrec de fer classes a la Mar, una noia de tretze anys. La seva família és l'eix al voltant del qual giren totes les vides de la vall del Ser. Aquesta nena...

Amb aquesta obra el seu autor, que ja comptava amb reconeixements com el Premi Nacional de Literatura, el Premi Ciutat de Barcelona i el Premi Llibreter, ha guanyat el Premi Proa de Novel·la 2020.

A la novel·la hi juga un paper molt important el lloc on es situa l’acció, donat que amb les vides dels seus habitants, Serès compondrà un fidel retrat de la realitat de la vall i d’una forma de vida estretament lligada al paisatge.

Els personatges centrals –en Jordi de Can Sol i la seva neta Mar- configuren l’eix sobre el que van voltant el conjunt de personatges i situacions de la vall. Per saber-ne més sobre l’èxit conquerit pel llibre, pots llegir una entrevista en que el propi autor revela algunes dades sobre la seva creació.


13. Fora de joc a Montserrat – Màrius Serra

Fora de joc a Montserrat, Màrius Serra
L'abadia de Montserrat, després de la pandèmia, impulsa activitats culturals per reactivar-ne les visites i l'Oriol Comas i Coma ho aprofita per organitzar-hi el Ludocànon, una trobada internacional d'experts en jocs de taula amb l'objectiu...

Només la sinopsis ja ens desperta unes ganes incontrolables de llegir-lo, i és que no cal afegir res més per saber que gaudirem d’unes hores de bona prosa i entreteniment assegurat.

Guanyador del Premi Ramón Llull l’any 2006 amb l’obra Farsa i el Premi Sant Jordi 2013 amb Dies de frontera, ens permet retrobar-nos amb un vell conegut: l’expert en jocs Oriol Coma que ja coneixíem de la seva novel·la Jugar-s’hi la vida.

Tot s’ajunta en aquesta nova entrega per augurar un gran èxit. Ha triat un lloc icònic on situar l’acció, ens facilita el retrobament amb personatges coneguts, segueix utilitzant els recursos que han captivat als lectors com són l’ús de la ironia i un curós llenguatge planer que captiva al lector.


14. El fill del xofer – Jordi Amat

El fill del xofer - Jordi Amat
Arran de la figura fosca i perversa d'Alfons Quintà (Figueres 1943-Barcelona 2016) —periodista, advocat, oficial de la Marina Mercant i jutge, que el 19 de desembre de 2016 va assassinar la seva dona i després es va suïcidar amb...

Hem escollit aquest títol com un dels llibres per a Sant Jordi 2022 perquè, tot i tractar-se d’una obra de no ficció, es un clar exemple de que “la realitat sempre supera a la ficció”. I és que, tant en la forma en que està escrita, però sobretot, en els fets que relata, sembla que estem gaudint d’una novel·la policíaca.

La figura central de la investigació periodística que l’autor du a terme es el periodista i advocat Alfons Quintà, fill del xofer de l’escriptor Josep Pla i personatge clau en una sèrie d’esdeveniments com el naixement de TV3 o l’esclat del cas Banca Catalana.

És una crònica política i social dels anys que van des dels inicis de la Transició fins la caiguda de Jordi Pujol. Seguint la truculenta vida d’aquest personatge controvertit, ens mostra la cara de la corrupció i el tràfic d’influències existents a la política catalana d’aquest període històric. Llegeix la nostra opinió detallada de l’obra.Què t’han semblat les nostres recomanacions de llibres per a Sant Jordi 2022? Creus que en falta algun? Digue’ns-ho als comentaris. I si estàs buscant una opció en castellà, fes-li una ullada a la nostra altra selecció per a Sant Jordi.

¿Te ha sido útil la reseña?

¡Ayúdanos clicando una estrella para valorar!

Promedio de puntuación 4.7 / 5. Recuento de votos: 3

¡Sé el primero en puntuar este contenido!

¡Sentimos que este contenido no te haya sido útil!

¡Déjanos mejorar este contenido!

¿Cómo podemos mejorar este contenido?

Opinalibros

Somos una madre y una hija que combinamos modos de pensar y de vivir muy diferentes y, a la vez, muy iguales en determinados aspectos. Compartimos, sobre todo, nuestra pasión por la lectura, ya sea como evasión o como instrumento de formación. Esperamos que podáis encontrar vuestra próxima lectura o compartir vuestras opiniones con nosotras.

Deja una respuesta